
EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
8 listopada 2021 r. w naszej szkole wspólnie świętowaliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Była to świetna okazja do podkreślenia ogromnej roli śniadania w diecie dzieci w wieku szkolnym oraz przypomnienia 12 zasad zdrowego odżywiania. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem dającym naszemu organizmowi zastrzyk energii po przebudzeniu. Dziecko po zjedzeniu zdrowego śniadania ma zarówno siłę, jak i ochotę na poznawanie świata, lepiej się koncentruje i nabywa nowe umiejętności.
Uczniowie klas I-VI przygotowali śniadanie. Z entuzjazmem uczestniczyli w podjętej akcji. Na stole znalazły się: pieczywo różnego rodzaju i różnego kształtu, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa, sałatki, soki. Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie.
Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Wszyscy nabrali dużo energii, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna na temat zdrowego odżywiania.